100

orașefilmeinvitați

Episodul 82

CODLEA

DUMINICĂ 01 SEPTEMBRIE 2019

ORA 19 | CODLEA

CASA DE CULTURĂ CODLEA

PROIECTIA FILMULUI "Ilustrate cu flori de câmp" ÎN REGIA LUI Andrei Blaier

IRINA-MARGARETA NISTOR

AMBASADOR CINEMA
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

Ilustrate cu flori de câmp (1975)

Regizor: Andrei Blaier
Durată: 86 minute
Gen: Dramă
Rating: AG
Distribuție: Carmen Galin, Draga Olteanu Matei, Eliza Petrăchescu

Laura (Carmen Galin) ajunge într-un orășel de pe malul Dunării pentru a scăpa de o sarcină nedorită. Ea se adresează Irinei (Elena Albu) și mamei acesteia (Eliza Petrăchescu) pentru un avort provocat cu metode rudimentare în urma căruia moare. Irina asistă la această dramă, pe care nu o poate depăși emoțional.

Premii:

Premiul ACIN pentru Regie
Premiul ACIN pentru interpretare feminină
Premiul ACIN pentru scenografie și costume

Codlea

Între anii 1211-1225 în Țara Bârsei se aflau Cavalerii Teutoni. Pentru apărarea țării, aceștia au ridicat 5 cetăți, printre care și Cetatea Neagră (Schwarzburg) pe un vârf de deal, de 980m, aflat la poalele Măgurii Codlei. Cetatea se afla la așa-zisul Sachsenweg (drumul sașilor), drum care lega Țara Bârsei de Provincia Sibiului. Cetatea a fost menționată prima dată în documente în anul 1265 sub denumirea castro Feketewholum (cetatea de pe Dealul Negru). După retragerea teutonilor, cetatea a intrat sub ocrotirea regelui maghiar Béla al IV-lea al Ungariei.

Se presupune că așezarea Codlea a fost fondată de coloniști germani în perioada în care Ordinul Teutonilor mai activa în Țara Bârsei. Localitatea a fost concepută ca sat cu o singura stradă, al cărui centru era reprezentat de o piață cu o biserică. Într-un document emis la 19 noiembrie 1377 localitatea este menționată pentru prima dată ca Cidinis. În 1794 Georg Draudt numește ca prima dată, legată de acest loc, anul 1335, când tătarii au distrus Codlea.