100

orașefilmeinvitați

Episodul 83

CODLEA

DUMINICĂ 08 SEPTEMBRIE 2019

ORA 19 | ONEȘTI

Parcul Municipal Oneşti

PROIECTIA FILMULUI "Despre oameni și melci" ÎN REGIA LUI Tudor Giurgiu

IRINA-MARGARETA NISTOR

AMBASADOR CINEMA
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

Despre oameni și melci (2012)

Regizor: Tudor Giurgiu
Durată: 93 minute
Gen: Comedie
Rating: AP 12
Distribuție: Monica Bârlădeanu, Andi Vasluianu, Cuzin Toma, Puya, Nicodim Ungureanu, Dorel Vişan, Clara Voda, Andreea Bibiri, Valeria Seciu

Despre oameni şi melci, deşi se declară comedie, este în fond o dramă la care se râde - se râde mult şi sănătos, dar cu un permanent nod în gât. Tudor Giurgiu adoptă o vedere detaşată asupra realităţii emblematice a anului 1992, vizualizând-o clar şi fără implicații sentimentale sau pătimaşe. Dincolo de naraţiunea cursivă şi ritmată, perspectiva socială din film decupează o umanitate frământată, ale cărei pulsiuni spre furtişag sau supravieţuire duc adesea la explozii amuzante.

Filmul nu doar te amuză, ci te și pune pe gânduri, pentru că vorbeşte fără stavilă despre un episod reprezentativ al drumului care a împins România în marasmul actual, despre lumea de după revoluție, care încă e în căutarea regăsirii.

Premii:

Premiul publicului, Gopo, 2012
Cel mai bun lungmetraj, Festivalul internațional de film de la Valladolid Seminci, 2012

Onești

Satul Oneşti a fost menţionat documentar pentru prima dată la 14 decembrie 1458, în perioada domniei lui Ştefan cel Mare. Numele său se trage de la „Seliştea lui Oană la Trotuş”. Oraşul modern a luat naştere pe vatra vechiului sat în 1952, atunci când, prin decizia Consiliului de Miniştri, a fost dispusă construirea Grupului Industrial Borzeşti şi a oraşului muncitoresc aferent Oneşti. Ca urmare a acestei decizii, s-au înfiinţat primele colonii şi a început construcţia primelor blocuri.

Între 1952-1960, se construiesc cartierele Caşin şi Tineretului, iar în 1956, comuna Oneşti primeşte statutul de oraş. Din martie 1965 oraşul se numeşte Gheorghe Gheorghiu-Dej (după numele liderului comunist), iar din 1990, după revoluţia anticomunistă, revine la vechea denumire. Orașul Onești este denumit și Orașul Industriei Românești.