100

orașefilmeinvitați

Episodul 84

iași

SÂMBĂTĂ 21 SEPTEMBRIE 2019

ORA 21 | IAȘI

Parcul Metocul Maicilor

ORA 21 | DIFUZAREA FILMULUI " Ciprian Porumbescu (1972)" ÎN REGIA LUI Gheorghe Vitanidis

Vlad Rădescu

Actor
Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale”. Încă din timpul facultăţii debutează în film cu rolul titular din Ciprian Porumbescu, devenind unul dintre cei mai promiţători juni primi ai ecranului românesc...

Ciprian Porumbescu (1972)

Regizor: Gheorghe Vitanidis
Durată: 150 minute
Gen: Dramă, Biografic
Rating: Audiență generală
Distribuție: Vlad Rădescu, Tamara Crețulescu, Emanoil Petruț, Clody Bertola, Sebastian Papaiani, Emilia Dobrin

Film biografic despre compozitorul Ciprian Porumbescu. Acțiunea se desfășoară în Bucovina aflată sub stăpânire austriacă. Autor al mai multor cântece patriotice, al operetei “Crai nou” și al celebrei ”Balade”, activ în cercurile patriotice românești, tânărul muzician este arestat. În închisoare se îmbolnăvește de tuberculoză, ducând la moartea lui timpurie. Filmul pune accent pe problemele cu care se confruntă dar și pe activitatea sa artistică. Dragostea nefericită pentru frumoasa Berta conturează portretul unui artist romantic.

IAȘI

Cu 100 de ani în urmă, în vreme de război, centrul rezistenței românești s-a mutat în Moldova. Iașul s-a transformat în capitală propriu-zisă a țării și a oferit ajutor românilor refugiaţi, nu doar o casă sau un loc de refugiu, ci un proiect de ţară: reîntregirea României.

În 8/21 Decembrie 1917, Consiliul Directorilor hotărăște trimiterea unei delegații la Iași pentru a cere guvernului român și reprezentanților Antantei ajutor militar, pentru a pune capăt jafurilor și asasinatelor conduse de grupurile bolșevizate ale soldaților ruși. În perioada 17 februarie/ 2 martie 1918 are loc Consiliul de Coroană la Iași, cu participarea membrilor Guvernului Averescu, a președintelui Senatului, Emanoil Porumbaru, a președintelui Adunării Deputaților, Vasile Gh. Morțun etc. Tot în inima Moldovei se deschide prima expoziție a grupării Arta Română (printre membri: Șt. Dimitrescu, C. Ressu și N. Tonitza) - Aprilie 1918.

CULTURA

Mișcările culturale și artistice au luat amploare la Iași în anul 1916, odată cu înființarea Muzeului de Antichități, a realizării de către Constantin Brâncuși a celei dintâi „Coloane a sărutului”, care a devenit motiv sculptural pentru fiecare stâlp al „Porții sărutului” din 1935, de la Târgu Jiu. În același an, mari personalități ale literaturii române au găsit inspirația în capitala Moldovei și au dat naștere unor opere care dăinuiesc în timp: Ion Nistor: Istoria Bisericii din Bucovina și a rostului ei național cultural în viața românilor bucovineni; George Bacovia: Plumb; Nichifor Crainic: Șesuri natale; Zâmbete în lacrimi; Octavian Goga: Cântec fără țară; George Topîrceanu: Parodii originale; Gala Galaction: Clopote din Mănăstirea Neamțu;Liviu Rebreanu: Golanii.

REGALITATEA la Iași

Reședința Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, precum și instituțiile statului, s-au mutat la Iași, de unde au îndeplinit visul românilor. După 100 de ani, odată cu sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, harta României Mari va fi trasată prin film! Iașul este punctul de lansare pentru Centenarul Filmului Românesc.

Până în 2019, România și Republica Moldova vor cunoaște România altfel: cu 100 de filme, 100 de personalități, 100 de ani din amintiri.