100

orașefilmeinvitați

Episodul 92

RUGINOASA

SÂMBĂTĂ 16 NOIEMBRIE 2019

ORA 14 | MOINEȘTI

Palatul Lui Alexandru Ioan Cuza Ruginoasa

PROIECTIA FILMULUI " Cu mâinile curate" ÎN REGIA LUI Sergiu Nicolaescu

IRINA-MARGARETA NISTOR

AMBASADOR CINEMA
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

Cu mâinile curate (1972)

Regizor: Sergiu Nicolaescu
Durată: 95 minute
Gen: Acțiune
Distribuție: larion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Alexandru Dobrescu, Gheorghe Dinică

Filmul deschide celebra serie a policierurilor lui Sergiu Nicolaescu-seria Comisarului. Acţiunea are loc în anul 1945, atunci când nivelul criminalităţii atinsese cote alarmante. Roman este un proaspăt poliţist, fost comunist ilegalist, numit la conducerea uneia dintre cele mai “fierbinţi” secţii de poliţie din capitală. El apelează la ajutorul comisarului Miclovan - Sergiu Nicolaescu - un poliţist cu metode neconvenţionale.

Premii

ACIN - Premiul pentru interpretare masculină (Gheorghe Dinică), 1972

Ruginoasa

Ruginoasa este o comună din județul Iași, în zona Șeii Ruginoasa-Strunga, care apare pentru prima dată menționată într-un hrisov din anul 1596 în care se vorbește de existența a opt case, înțelegându-se din text că satul mai cuprindea și altele. Numele localității provine de la de la un păstor pe nume Rugină care s-ar fi stabilit prin aceste părți cu oile.

Înainte de anul 1800 Ruginoasa era una dintre cele mai frumoase moșii boierești din Moldova de Sus, deținută de familia boierească Sturdza, care a stăpânit-o aproximativ 200 de ani. În anul 1804, Săndulache Sturdza l-a angajat pe arhitectul vienez Johann Freiwald pentru a construi o reședință luxoasă pe locul vechii case boierești a strămoșilor săi. Acesta a construit ceea ce astăzi se numește Palatul lui Alexandru Ioan Cuza într-un stil neogotic, propriu arhitecturii civile din Moldova acelor vremuri.

În 1982 s-a inaugurat oficial Muzeul Memorial „Al. I. Cuza” cu o secție de istorie și una de etnografie, care poate fi vizitată și în ziua de astăzi