100

orașefilmeinvitați

Episodul 93

RUGINOASA

SÂMBĂTĂ 16 NOIEMBRIE 2019

ORA 17 | MOINEȘTI

Palatul Lui Alexandru Ioan Cuza Ruginoasa

PROIECTIA FILMULUI " Darclée" ÎN REGIA LUI Mihai Iacob

IRINA-MARGARETA NISTOR

AMBASADOR CINEMA
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

Darclée (1961)

Regizor: Mihai Iacob
Durată: 105 minute
Gen: Dramă
Rating: Audiență generală
Distribuție: Silvia Popovici, Toma Dimitriu, Victor Rebengiuc, Amza Pellea, Ion Dichiseanu, Ștefan Mihăilescu-Brăila

Scenariul filmului se bazează pe viața sopranei brăilene de anvergură mondială Hariclea Darclée. Aceasta este proaspăt ieșită din pension reușește să obțină roluri în câteva scene lirice din țară prin care reușește să câștige admirația întregului public, dar în special a bărbaților. Hariclea Darclée îl întâlnește pe Iorgu Hartulari, de care se îndrăgostește și cu care se și căsătorește la scurt timp.

Filmul nu prezintă numai povestea de dragoste dintre Hariclea Darclée și Iorgu Hartulari ci subliniază și puterea, ambiția și credința cu care Haricleea a biruit toate obstacolele din calea ei prin talent, răbdare, muncă, speranță și determinare.


Premii

Filmul a fost nominalizat la Cannes Film Festival, 1961

Ruginoasa

Ruginoasa este o comună din județul Iași, în zona Șeii Ruginoasa-Strunga, care apare pentru prima dată menționată într-un hrisov din anul 1596 în care se vorbește de existența a opt case, înțelegându-se din text că satul mai cuprindea și altele. Numele localității provine de la de la un păstor pe nume Rugină care s-ar fi stabilit prin aceste părți cu oile.

Înainte de anul 1800 Ruginoasa era una dintre cele mai frumoase moșii boierești din Moldova de Sus, deținută de familia boierească Sturdza, care a stăpânit-o aproximativ 200 de ani. În anul 1804, Săndulache Sturdza l-a angajat pe arhitectul vienez Johann Freiwald pentru a construi o reședință luxoasă pe locul vechii case boierești a strămoșilor săi. Acesta a construit ceea ce astăzi se numește Palatul lui Alexandru Ioan Cuza într-un stil neogotic, propriu arhitecturii civile din Moldova acelor vremuri.

În 1982 s-a inaugurat oficial Muzeul Memorial „Al. I. Cuza” cu o secție de istorie și una de etnografie, care poate fi vizitată și în ziua de astăzi