100

orașefilmeinvitați

Episodul 94

DEJ

SÂMBĂTĂ 23 NOIEMBRIE 2019

ORA 19 | DEJ

SALA MULTIMEDIA A MUZEULUI MUNICIPAL

PROIECTIA FILMULUI " Kapitalism - rețeta noastră secretă (2010)" ÎN REGIA LUI Alexandru Solomon

IRINA-MARGARETA NISTOR

AMBASADOR CINEMA
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

Kapitalism - rețeta noastră secretă (2010)

Regizor: Alexandru Solomon
Durată: 77 minute
Gen: Documentar
Distribuție: George Becali, George Copos, Dan Voiculescu

Plecând de la ideea fictivă cum că fostul dictator Nicolae Ceaușescu ar face o vizită prin România anului 2009 și s-ar declara satisfăcut de faptul că persoanele din nomenclatura comunistă s-au descurcat excelent și în capitalism, ocupând funcții impozante în structurile actuale ale puterii de stat, filmul încearcă să raspundă la întrebarile cum au făcut primul milion de dolari Dinu Patriciu, George Copos sau George Becali și cum s-a transformat capitalul de stat în capital privat.

Premii:

UCIN – Premiul pentru film documentar de lungmetraj, 2010
Nominalizare Prix Europa – Germania, 2010

DEJ

Dej este un municipiu în județul Cluj, care se află la confluența dintre râurile Someșul Mare și Someșul Mic. Prima mențiune documentară a orașului există din anul 1214, când acesta a apărut sub numele de Dees, iar între anii 1214 și 1235 a fost construită cetatea Dejului.

De-a lungul timpului orașul s-a dezvoltat ca important centru de exploatare a sării, dispunând și de un mic port folosit pentru transportul rapid al sării pe râul Someș, numit Portul Dej. În anul 1878, importanța politică a orașului crește, devenind astfel reședința comitatului Solnoc-Dăbâca, iar din 1920 până în 1950 orașul a fost capitala județului Someș.

În urma reformei administrative din 1968, orașul Dej a devenit municipiu în cadrul județului Cluj, pierzându-și astfel importanța de centru administrativ.