100

orașefilmeinvitați

Episodul 95

BISTRIȚA

SÂMBĂTĂ 16 NOIEMBRIE 2019

ORA 19 | BISTRIȚA

CINEMA DACIA

IRINA-MARGARETA NISTOR

AMBASADOR CINEMA
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

Șanțul (2012)

Regizor: Adrian Silișteanu
Durată: 19 minute
Gen: Dramă
Rating: Audiență generală
Distribuție: Adrian Titieni, Gabriela Popescu, Sergiu Costache, Emilian Marnea

Scurtmetrajul spune povestea lui Vasile, un țăran care are în jur de 50 de ani, care încearcă să găsească o scuză pentru a nu fi nevoit să meargă cu soția sa la biserică. Acesta îi spune acesteia că este nevoit să termine șanțul din fața casei pentru a nu primi amendă de la autorități, însă în același timp își dă seama că nu va reuși să facă singur toată treaba. Vasile apelează la Petre, un tânăr țigan din sat, care însă îi trezește foarte multe suspiciuni soției lui și din cauza căruia se iscă o altă ceartă între cei doi soți.

Premii:
Premiul publicului la festivalul de film NexT, 2013

Farul (2017)

Regizor: Ionuț Gaga
Durată: 15 minute
Gen: Comedie
Rating: Audiență generală
Distribuție: Adrian Titieni, Andi Vasluianu

Farul este o poveste care încearcă să stabilească dacă mai există sau nu în lume bărbați buni. Scurtmetrajul începe cu o discuție în contradictoriu între Dumnezeu și Diavol, care sfârșesc prin a pune pariu pe 10 mii de suflete. Toate acestea vor atârna de deciziile și principiile lui Radu Iovan, care în încercarea de a ajunge la fiica sa care urmează să plece din țară, este oprit pe drum de un polițist din cauza unui far spart.

Premii:
Cel mai bun regizor la Festivalul Film 4 Fun Sinaia, 2019

Excursie (2014)

Regizor: Adrian Sitaru
Durată: 19 minute
Gen: Comedie
Rating: Audiență generală
Distribuție: Eric Aradits, Adrian Titieni, Maria Radu, Dan Chișu, Marela Jugănaru, Tom Wilson

Scenariul scurtmetrajului este scris de actorul Adrian Titieni, care are și rolul tatălui lui Eugen, un copil de 9 ani. Acesta face parte din categoria părinților care consideră că „bătaia este rupă din rai”, iar fiul său, Eugen este un copil băiețel delicat, vulnerabil, care își găsește propriul refugiu. Cel mic, începe să-și filmeze viața de zi cu zi, cu o cameră luată de la tatăl său, până în momentul în care dispare. Când este găsit, imaginile filmate sunt greșit interpretate de către mass-media și singurul care va înțelege mesajul din spatele acestora este tatăl copilului.

Premii:

Premiul Arte, International KurzFilmFestival Hamburg, Germania, 2015
Cel mai Bun Scurtmetraj, Festivalul de film Anonimul, România, 2014
Mențiune Specială, Festivalul Internațional de Film de Scurtmetraj NexT, România, 2014

Colivia (2010)

Regizor: Adrian Sitaru
Durată: 17 minute
Gen: Comedie
Rating: Audiență generală
Distribuție: Adrian Titieni, Clara Vodă, Vlad Vodă

Colivia este un scurtmetraj care prezintă relația dintre un tata și un fiu. Povestea începe în momentul în care Alex, un puști, găsește un porumbel bolnav în stradă pe care îl duce acasă unde întâmpină rezistența vehementă a tatălui. Copilul reușește să-l convingă pe tată, iar porumbelul îşi găseşte un loc pe balcon. Nu trece mult și Alex îți încearcă din nou norocul, de data aceasta cerând și o colivie în care porumbelul să locuiască.

Premii:
Premiul DAAD pentru scurtmetraj, Berlin, 2010
Vila do Conde - Marele Premiu, 2010
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj, TIFF, 2010
Cel mai bun scurtmetraj, Varșovia, 2010
Marele Premiu, Uppsala, 2010
Premiul pentru scurtmetraj de ficțiune și Premiul de interpretare (Adrian Titieni), UCIN, 2010
Cel mai bun scurtmetraj, Gopo, 2011

Bistrița

Localizat la poalele Munților Bârgău, la mică distanță de Pasul Tihuța, orașul Bistrița este reședința județului Bistrița-Năsăud și, totodată, cel mai mare oraș din zonă. Săpăturile arheologice au conturat existența unor așezări omenești din cele mai vechi timpuri, însă prima mențiune documentară a Bistriței datează din anul 1241.

Primii oameni care au ajuns pe meleagurile de astăzi ale Bistriței au fost saxonii, care la începutul secolului al XIII-lea au fost răsplătiți cu terenuri și alte beneficii pentru a apăra granițele Transilvaniei. Saxonii au contribuit cu succes la înflorirea acestei mici așezări care, ulterior, a devenit unul dintre majorele puncte de comerț din împrejurimi. Așezarea medievală ce astăzi poartă numele de Bistrița a fost una dintre cele mai frumoase și mai apreciate pe vremuri, iar acest aspect nu s-a schimbat nici astăzi.