100

orașefilmeinvitați

Episodul 98

DEVA

SÂMBĂTĂ 30 NOIEMBRIE 2019

ORA 19 | DEVA

CENTRUL CULTURAL DRĂGAN MUNTEAN

PROIECTIA FILMULUI " DACII" ÎN REGIA LUI Sergiu Nicolaescu

IRINA-MARGARETA NISTOR

AMBASADOR CINEMA
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

Dacii (1967)

Regizor: Sergiu Nicolaescu
Durată: 110 minute
Gen: AG
Distribuție: Amza Pellea, Pierre Brice, Emil Botta, György Kovács, Ștefan Iordache, Emanoil Petruț, Pierre Brice, Marie Jose Nat, Mircea Albulescu

Dacii este filmul de debut în lungmetraj al regizorului Sergiu Nicolaescu. În anul 87 după Hristos, pe Malul Sudic al Dunării, romanii se pregătesc să-i atace pe daci, însă divergențele dintre Domițian și generalii săi, Severus și Fuscus îi împiedică să ia o decizie definitivă. Între timp, Decebal este nevoit să-l ofere pe fiul său ofrandă pentru zei, iar generalul roman Severus află că tatăl său este dac. Acesta se vede nevoit să intre în război și să aleagă între devotamentul pentru țara sa adoptivă și legăturile de sânge cu dacii.

Premii

Premiul III la Festivalul muncitoresc, Cehislovacia, 1967

DEVA

Deva se află pe Malul stâng al Mureșului și este un oraș situat într-o zonă de munte, de unde poți vedea cu ușurință Munții Parâng și Munții Retezat. Prima menționare documentară a Cetății Deva datează din anul 1269 fiind menționată prin cuvintele latine Casto Dewa, iar pe hărțile medievale ea apare fie sub numele de Deva sau Dewan.

Cetatea Devei a devenit, la finalul secolului XIII-lea, reședința voievozilor Roland Borșa și Ladislau Kán, de unde aceștia își exercitau autoritatea asupra voievodatului Transilvaniei, iar în anul 1315, cetatea intră în stăpânirea Regelui Carol Robert de Anjou. Până în anul 1920, Deva a fost reședința comitatului Hunedoara, apoi în perioada interbelică aceasta devine reședința județului Hunedoara, iar între 1952-1968 a fost reședința Regiunii Hunedoara, una din cele 18, apoi din 1960, una din cele 16 regiuni ale României comuniste.

Deva este una dintre cele mai vechi așezări din țara noastră pentru că, deși prima atestare a existenței acesteia este din anul 1269, există cercetări arheologice, care atestă că zona a fost locuită încă din epoca pietrei slefuite.