100

orașefilmeinvitați

Episodul 100

Cluj-Napoca

DUMINICĂ 01 DECEMBRIE 2019

ORA 19 | Cluj-Napoca

CINEMA VICTORIA

PROIECTIA FILMULUI "Cardinalul" ÎN REGIA LUI Regia Nicolae Mărgineanu

IRINA-MARGARETA NISTOR

AMBASADOR CINEMA
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

Cardinalul (2019)

Regizor: Regia Nicolae Mărgineanu
Durată: 95 min
Gen: Istoric, Film de Artă
Rating: AP 12
Distribuție: Radu Botar, Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Cristi Iacob, Alexandru Repan, Maria Ploae, Remus Mărgineanu, Remus Mărgineanu, Mircea Andreescu

Acțiunea din film se petrece în anii ’50, când conducătorii bisericilor erau închiși în penitenciarul de la Sighet, din cauza regimului sovietic, care interzice existența altei biserici în afara celei ortodoxe. Filmul spune povestea episcopului Iuliu Hossu, care deși a fost supus chinurilor și greutăți de neimaginat, a avut curajul și tăria de a devine o călăuză pentru ceilalți preoți.

Cardinalul prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și câteva momente din perioada încercării convertirii forțate în penitenciarul Sighet.

Cluj-Napoca

În Antichitate, pe teritoriul de astăzi al oraşului se găsea una dintre cele mai însemnate localități din Dacia. Aceasta purta numele Napuca şi a fost atestată documentar pentru prima dată de geograful grec Claudiu Ptolomeu.

Epoca medievală a însemnat pentru Cluj o nouă denumire, aceea de Castrum Clus, care coincide cu perioada sosirii numeroaselor grupuri de colonişti saşi şi dobândirea dreptului de oraş liber în 1405. Din acel moment și-a luat avânt modernizarea oraşului, prosperitatea şi nivelul ridicat de trai. Toate acestea au contribuit la dobândirea supranumelui de „oraşul comoară”.

Înaintând pe axa timpului, după compromisul austro-ungar din 1867, Clujul era al doilea oraş ca mărime din Regatul Ungariei, după Budapesta, și reședința comitatului Cluj.

Perioada interbelică împreună cu cele două războaie mondiale a rezervat Clujului un destin destul de zbuciumat, el aparţinând succesiv Regatului României şi coroanei maghiare. În anul 1947 a intrat din nou în componenţa României, regimul comunist schimbându-i numele în Cluj-Napoca.