Igor Cobileanski
regizor

Igor Cobileanski s-a născut pe 24 februarie 1974, în orașul Comrat din Republica Moldova. A fost atras de lumea actoriei și, astfel, în anul 1988 a debutat ca actor în filmul Durerea, iar de atunci a început să obțină mai multe roluri atât în filme, cât și în piese de teatru.

Trei ani mai târziu, s-a înscris la Facultatea de Regie de Film și TV din cadrul Academiei de Teatru și Film din București. Când termină cursurile, se întoarce în Republica Moldova și își începe activitatea în domeniul televiziunii. Din 2001, devine membru al Uniunii Cineaștilor din Moldova.

Activitatea sa din domeniul cinematografiei a fost de multe ori răsplătită. Cel mai cunoscut scurtmetraj al său este Când se stinge lumina, o peliculă în care umorul moldovenesc este pus în valoare și care a avut mare succes în mediul online. Tache este primul film pe care îl regizează și care spune povestea unui bătrân, gropar la cimitirul Odihna Tuturor, care-și așteaptă moartea. În 2013, apare al doilea film regizat de Igor Cobileanski, La limita de jos a cerului, care îi aduce, un an mai târziu, premiul Gopo pentru cel mai bun debut regizoral. Începând din 2014, regizează serialul Umbre, cea de-a treia serie adaptată de HBO Europe pentru România, după În derivă și Rămâi cu mine.

Igor Cobileanski este cunoscut și pentru filmele documentare pe care le-a realizat de-a lungul timpului. Noli me tangere, Unirea. Aspirație sau complex comercial, Roata dracului sunt doar câteva dintre acestea.

Unul dintre cele mai apreciate filme ale regizorului este comedia Afacerea Est. Pentru această peliculă, regizorul a primit premiul pentru Cel mai bun scenariu la festivalul Tallinn Black Nights International Film.

În cadrul Centenarul Filmului Românesc, Igor Cobileanski este manager de proiect în Republica Moldova.