Teodor Corban
Actor

A crescut și a copilărit pe străzile Iașului, „un oraș mult mai mic, fără blocuri pe atunci”. Chiar dacă a devenit un bun cititor abia în clasa a II-a, acesta a fost și primul semn că o să facă actorie. La început era pasionat de pictură și ar fi vrut să devină pictor de biserici, îl încânta mult ideea de „a sta izolat într-o mănăstire departe”, de altfel, acesta a rămas un regret pentru el.

A absolvit liceul la Iaşi, însă s-a făcut remarcat la Şcoala Populară de Artă şi, ulterior, ca elev al magistrului Dem Rădulescu, la Institutul de Teatru „I. L. Caragiale” din Bucureşti. De fapt, liceul de chimie pe care l-a urmat s-a dovedit a fi o mare greșeală și a devenit „un tip șmecher”, a început să mintă și să fie chiulangiu pentru că nu-i plăceau orele, așa că citea mult și se ducea la film, la matineu. Se proiectau filme rusești, poloneze, ungurești, în general din țările comuniste, care filme care îl fascinau.

Până să intre la teatru, a făcut, timp de un an și cinci luni, armata la Buzău, „un an și jumătate de pârnaie”. Nici aici nu s-a despărțit de actorie, ca să „fenteze” unitatea militară a făcut parte din echipa de teatru cu care a obținut multe premii naționale. Pe lângă actorie, compunea și scrisori iubitelor unor colegi.

Viața de actor al lui Teodor Corban s-a împărțit între scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, la care visa încă de mic să ajungă, și platourile de filmare. Este cunoscut pentru sutele de roluri pe care le-a avut în piesele de teatru și în filme de referință precum: 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, După dealuri, A fost sau n-a fost?, Amintiri din Epoca de Aur, Aferim sau Un etaj mai jos.